Houtworm bestrijding en Boktor bestrijding

Houtworm Bestrijding en Boktor bestrijding

Een houtwormbestrijding is een zaak van goede vakkennis en het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen. Voor een bestrijding plaats kan vinden dient het aangetaste hout worden geïnspecteerd en beoordeelt op sterkte. Hout van onvoldoende strekte zal moeten worden vervangen door nieuw en verduurzaamt hout. Voor een effectieve bestrijding moet het te behandelen houtwerk vrij zijn van verf, beits e.d. waarna het met een toegelaten bestrijdingsmiddel geïmpregneerd zal worden. Meubels en kostbare houten voorwerpen kunnen worden ingevroren verhit of behandelt worden in speciale gasinstallaties (CO2).

Wij maken gebruik van krachtige houtworm bestrijdingsmiddelen, die echter zo worden toegepast dat mens, huisdier en milieu er zo min mogelijk aan worden blootgesteld. Meestal gaat het daarbij om een vloeistof of een product dat voor een effectieve houtworm bestrijding in de houtworm gaten wordt geïnjecteerd.

Foto impressie van houtwormbestrijding  .Beeldmateriaal Houtwormbestrijding

Garantie op Houtworm bestrijding

Na onze houtworm bestrijding worden alle behandelde plekken gedekt door een garantie van vijf jaar, die ook na verkoop van het huis nog geldig is.U ontvangt van ons daarvoor een garantie certificaat.

Heeft u in uw bedrijf of pand last van houtworm of boktorren?

Neem dan contact met ons op. We informeren u graag over een passende bestrijdingswijze in uw pand en de kosten. U kunt gebruik maken van het contactformulier of direct bellen: 0251-242233

Houtworm

Is een verzamelnaam voor een aantal torren en kevers die beschadigingen aan hout toebrengen, zoals de huisboktor (ook wel bekend als boktor) en de spinthoutkever. De term ‘houtworm’ wordt gebruikt voor de larve- of wormfase van het insect, waarin het gaten boort in hout en hout eet.

Houtworm kan een ernstige bedreiging vormen voor het hout in huizen. Na verloop van tijd wordt het hout door de houtwormgaten zwakker .Dat kan uiteindelijk leiden tot het instorten van het gebouw.

Er zijn verschillende soorten houtworm, waaronder de houtkever en de bonte knaagkever. Raadpleeg onze ongedierte index over houtaantasters voor meer informatie over de diverse soorten houtworm.

De keverlarven boren gangen in het hout, en kunnen daarmee houtconstructies, vloeren, meubels en andere houten voorwerpen beschadigen of vernielen. De voorkeur van de larven gaat uit naar de zachtste delen in het hout, hetgeen meestal het spinthout is.

Gewone Houtwormkever

De gewone houtwormkever behoort tot de drooghoutboorders.Die gedroogd hout zoals naald- en loofhout zowel binnen als buiten gebouwen aantasten. In mei t/m augustus komen de kevers uit het hout via cirkelvormige uitvliegopeningen van 1-2 mm en gaan paren. Het vrouwtje legt gemiddeld 2- tot 40 eitjes in de spleten van het hout. De uit de eitjes komende larven boren zich ter plaatse in het hout en maken daarin boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden en een cirkelvormige doorsnede hebben. De boorgangen lopen in alle richtingen, kronkelend door het hout. Onder het aangetaste houtwerk treft men dikwijls hoopjes korrelig boormeel aan. De larven blijven gemiddeld 3 jaar in het hout boren, voordat ze zich verpoppen en als volwassen kevers uit het hout tevoorschijn komen.

Grote Houtwormkever

De grote houtwormkever wordt ook wel bonte knaagkever of doodskloppertje genoemd. In het algemeen wordt loofhout (vooral eiken, iepen en kastanje) en soms grenen aangetast. Vooral het hout van balk einden en verbindingen wordt aangetast. In maart t/m juni komen de kevers uit het hout via cirkelvormige uitvliegopeningen van 2,5-4 mm en gaan paren, of ze blijven binnen het houtwerk en paren in kraamkamers. Het vrouwtje legt gemiddeld 40 tot 60 eitjes in groepjes van 3-4 stuks. De larve kruipt over het houtoppervlak tot een geschikte plaats is gevonden om het hout in te boren. Dit geschiedt bij voorkeur op enigszins vochtig en door schimmel aangetast hout. De larven blijven gemiddeld 8-10 maanden in het hout zitten voordat ze zich verpoppen en als volwassen kevers uit het hout tevoorschijn komen. In het hout maken ze boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden. Het boormeel is grof en bevat bolvormige deeltjes.

Boktor

De huisboktor tast alleen naaldhout aan, zoals vuren, grenen, dennen en vooral het spinthout. In juni t/m september komen de kevers uit het hout via ovale uitvliegopeningen van 6 – 9 mm en gaan paren. Het vrouwtje legt gemiddeld 200 eitjes eitjes in de spleten van het hout. De uit de eitjes komende larven boren zich ter plaatse in het hout en maken daarin boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden en een ovale doorsnede hebben. Het boormeel is cilindrisch van vorm. De larven blijven gemiddeld 4-5 jaar (soms tot 11 jaar) in het hout boren, voordat ze zich verpoppen en als volwassen kevers uit het hout tevoorschijn komen. Op warme zomerdagen kan men zelfs de larven van de huisboktor in het hout horen knagen.