Grote houtwormkever

Uiterlijk van de Grote Houtwormkever

Lichaamslengte 4,5 – 9 mm
Donkerbruin van kleur met geelachtige spikkels
De larve wordt ca. 11 mm lang, is geelachtig/wit van kleur, licht gekromd, heeft drie paar kleine pootjes en is bedekt met fijne haartjes

Leefwijze

De grote houtwormkever wordt ook wel bonte knaagkever of doodskloppertje genoemd. In het algemeen wordt loofhout (vooral eiken, iepen en kastanje) en soms grenen aangetast. Vooral het hout van balkeinden en verbindingen wordt aangetast. In maart t/m juni komen de kevers uit het hout via cirkelvormige uitvliegopeningen van 2,5-4 mm en gaan paren, of ze blijven binnen het houtwerk en paren in kraamkamers. Het vrouwtje legt gemiddeld 40 tot 60 eitjes in groepjes van 3-4 stuks. De larve kruipt over het houtoppervlak tot een geschikte plaats is gevonden om het hout in te boren. Dit geschiedt bij voorkeur op enigszins vochtig en door schimmel aangetast hout. De larven blijven gemiddeld 8-10 maanden in het hout zitten voordat ze zich verpoppen en als volwassen kevers uit het hout tevoorschijn komen. In het hout maken ze boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden. Het boormeel is grof en bevat bolvormige deeltjes.

Schade

De grote houtwormkever tast vooral loofhout, zoals eiken, iepen en kastanje aan. Naald- en loofhout in gebouwen kunnen worden aangetast evenals meubelen, beeldhouwwerken, manden, kisten e.d. De aantasting vindt vaak alleen plaats in het spinthout.

Wering

Indien mogelijk verduurzaamd hout toepassen
Binnenkomend hout inspecteren op aanwezigheid van de gewone houtwormkever
Houtwerk verven of vernissen zodat geen eitjes op het houtoppervlak gelegd kunnen worden.

Bestrijding

Een plaagdierbestrijding is een zaak van goede vakkennis en het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen. Voor een bestrijding plaats kan vinden dient het aangetaste hout worden geïnspecteerd en beoordeelt op sterkte. Hout van onvoldoende strekte zal moeten worden vervangen door nieuw en verduurzaamt hout. Voor een effectieve bestrijding moet het te behandelen houtwerk vrij zijn van verf, beits e.d. waarna het met een toegelaten bestrijdingsmiddel en een middel tegen schimmels geïmpregneerd zal worden. Dit word gedaan middels houtinjectiepluggen welke plaatselijk worden ingeboord dit vooral bij verbindingen en balkeinden. Verder dienen de houtoppervlakken twee maal rijkelijk ingespoten met het bestrijdingsmiddel. Meubels en kostbare houten voorwerpen kunnen worden ingevroren verhit of behandelt worden in speciale gasinstallaties (CO2)

Voor meer informatie over bovengenoemde of andere plaagdieren kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.