Houtworm bestrijden

Uiterlijk van de Gewone Houtworm

Lichaamslengte 2,5 – 5 mm.
Donkerbruin van kleur.
Ze hebben een gewelfd halsschild, waaronder de kop schuil gaat, en rijen kleine putjes op de dekschilden.
De larvevan de houtwormkever wordt ca. 6 mm lang, is geelachtig/wit van kleur, licht gekromd en heeft drie paar kleine pootjes.

Algemeen

De gewone houtwormkever is de meest voorkomende houtboorder binnen gebouwen. De larve heeft als naam houtworm.

Leefwijze

De gewone houtwormkever behoort tot de drooghoutboorders, die gedroogd hout zoals naald- en loofhout zowel binnen als buiten gebouwen aantasten. In mei t/m augustus komen de kevers uit het hout via cirkelvormige uitvliegopeningen van 1-2 mm en gaan paren. Het vrouwtje legt gemiddeld 2- tot 40 eitjes in de spleten van het hout. De uit de eitjes komende larven boren zich ter plaatse in het hout en maken daarin boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden en een cirkelvormige doorsnede hebben. De boorgangen lopen in alle richtingen, kronkelend door het hout. Onder het aangetaste houtwerk treft men dikwijls hoopjes korrelig boormeel aan. De larven blijven gemiddeld 3 jaar in het hout boren, voordat ze zich verpoppen en als volwassen kevers uit het hout tevoorschijn komen.

Schade

Naald- en loofhout is gebouwen kunnen worden aangetast evenals meubelen, beeldhouwwerken, manden, kisten e.d. De aantasting vindt vaak allen plaats in het spinthout.

Wering

Indien mogelijk verduurzaamd hout toepassen.
Binnenkomend hout inspecteren op aanwezigheid van de gewone houtwormkever.
Houtwerk verven of vernissen zodat geen eitjes op het houtoppervlak gelegd kunnen worden.

Houtworm Bestrijding

Een plaagdierbestrijding is een zaak van goede vakkennis en het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen. Voor een bestrijding plaats kan vinden dient het aangetaste hout worden geïnspecteerd en beoordeelt op sterkte. Hout van onvoldoende strekte zal moeten worden vervangen door nieuw en verduurzaamt hout. Voor een effectieve bestrijding moet het te behandelen houtwerk vrij zijn van verf, beits e.d. waarna het met een toegelaten bestrijdingsmiddel geïmpregneerd zal worden. Meubels en kostbare houten voorwerpen kunnen worden ingevroren verhit of behandelt worden in speciale gasinstallaties (CO2).

Heeft u in uw bedrijf of pand last van houtworm of boktorren? Neem dan contact met ons op. We informeren u graag over een passende bestrijdingswijze in uw pand en de kosten. U kunt gebruik maken van het contactformulier of direct bellen: 0251-242233