Knaagdieren

Schade muis meterkast

Schade muis meterkast

De orde knaagdieren (Rodentia) is een bijzonder succesvolle en soortenrijke tak van de zoogdieren (Mammalia). Ze komen voor op alle continenten in verscheidene leefgebieden, zowel in bomen, onder de grond en in zoet water. De knaagdieren zijn tegenwoordig de grootste orde der zoogdieren, en bijna veertig procent van alle zoogdiersoorten behoort tot deze familie.

Sommige knaagdieren zijn de mens maar al te bekend zoals de huismuis en de zwarte en bruine rat. Deze dieren hebben zich uitstekend aan de mens aangepast en zijn in veel gebieden een ware plaag geworden.

Ziekten die ratten in Nederland op mensen kunnen overbrengen zijn de ziekte van Weil en paratyfus. Onder het vee kunnen in theorie, ziekten als pseudovogelpest, trichinosis, varkenspest en de  ziekte van Aujeszky (pseudorabiës) door ratten overgedragen worden.

Er zijn vele soorten knaagdieren in Nederland, sommige zijn beschermd, andere zijn weer nuttig en kunt u op een vriendelijke manier buiten uw deur houden zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

De meeste knaagdieren zijn hoofdzakelijk in de nacht of in de schemering actief, maar toch zijn er ook overdag veel soorten aan te treffen. Knaagdieren leven alleen of in groepen.
Hieronder volgen enkele soorten

 

Muizen
Veldmuis
Bruine rat
Woelrat
Zwarte rat