Bedwants bestrijding

Uiterlijk van de bedwants

De bedwants  is een klein parasitair insect dat leeft van het bloed van zoogdieren en mensen. Ze zijn ca. 5mm lang en hebben een bruin of roodbruin afgeplat lijf. Op het achterlijf hebben ze verticale rijen haren waardoor ze gestreept lijken. Achter het halsschild zitten 2 kleine flapjes. Dit zijn restanten van vleugels. Ze kunnen niet vliegen of springen maar des te harder lopen. Bedwantsen produceren een karakteristieke zoete, wasachtige geur uit speciale stinkklieren.

Leefwijze

De bedwants of bedbug vroeger ook wel wandluis genoemd, dankt zijn naam aan de plaats waar hij zich het liefst bevindt; in en rond de bedden van mensen. De wantsen worden aangetrokken door lichaamswarmte en de CO2 die wij uitademen. Door zijn afgeplatte lijf kan de bedwants zich in de kleinste kiertjes en spleten ophouden. Zitten ze eenmaal binnen dan beperkt dit insect zich niet tot het bed. Ze houden zich op in kasten, meubels, achter schilderijlijsten, wandcontactdozen en plinten. Hier bevinden zich ook de broedplaatsen. Bedwantsen migreren ook naar naastgelegen kamers.

Een vrouwtje legt ongeveer 5 a 8 witte eitjes (1mm) per dag. Na een week of 2 verschijnt er uit het eitje een nimf. De transparante, witte nimf vervelt een aantal keren en is na ca. 6 weken volwassen. Een vrouwtje produceert in haar leven ca. 200 eitjes.

Voedsel

De bedwants voedt zich ‘s nachts met ons bloed. Hij heeft een steeksnuit die hij in de huid prikt. In de snuit zitten 2 buisjes; 1 om bloed mee op te zuigen en 1 om verdovings- en antistollingsmiddel toe te dienen. Mensen voelen de prik daardoor niet en het bloed blijft vloeibaar totdat de wants genoeg heeft. Na het voeden trekt de opgezwollen wants zich terug in een kier of spleet. Ze laten zich overdag niet zien.

In principe kan een bedwants overal steken mits de huid onbedekt is. Hij lijkt echter een lichte voorkeur te hebben voor onze benen. Volwassen bedwantsen drinken om de 5 à 10 dagen en consumeren in 10 tot 15 minuten tot ca. 5x hun eigen lichaamsgewicht. De nimfen die 5 tot 10 minuten voeden, kleuren na de maaltijd bloedrood. Volwassen bedwantsen kunnen maanden zonder voedsel overleven. Ze worden 1 tot 1,5 jaar oud.

Wijze van bestrijden

Als u in uw woning of bedrijf sporen van bedwantsen heeft aangetroffen is het zaak de kamer(s) meteen te laten behandelen. Laat alle meubels staan om verspreiding te voorkomen. Beddengoed kunt u afvoeren in een goed afgesloten zak en direct wassen op minimaal 60 °C.

Bedwants bestrijden met bestrijdingsmiddel

We behandelen de besmette ruimtes met een residueel werkende spray .  Het bestrijdingsmiddel is schadelijk voor mensen en dieren. Ruimtes die zijn gespoten mogen 3 uur lang niet worden betreden en moeten daarna grondig worden geventileerd. Het residu dat in naden en kieren achterblijft kan niet meer via de ademhaling worden opgenomen. Omdat het middel alleen de bedwantsen doodt en niet de mogelijk achtergebleven eitjes, komen wij na 4 tot 6 weken terug voor inspectie en herhalen de behandeling.

Bedwantsen laten bestrijden

Heeft u last van bedwantsen ?

Wilt u meer informatie over de bestrijding van bedwantsen en de kosten ? Neem dan contact met ons op. U kunt gebruik maken van het contactformulier op de website of direct bellen voor een afspraak: 0251-242233.