Weetjes en feitjes

De gewone rouwvlieg en maartse vlieg zijn muggen.
De familie kent meerdere soorten maar de bekendste zijn wel de maartse vliegen Bibio marci, Bibio hortulanus en de gewone rouwvlieg Dilophus febrilis, die algemeen voorkomen rond het begin van de lente.

Ze worden soms als zwarte vlieg benoemd vanwege de geheel zwarte kleur. De mannetjes hebben enorm grote facetogen in vergelijking met vrouwtjes waardoor ze er anders uitzien.
Tevens opmerkelijk zijn de lange poten die onder de traag vliegende muggen bungelen.

De eitjes worden afgezet in grasland en gazon. De larven voeden zich met dood organische materiaal en vreten aan de wortelhals van grasplanten. De larven lijken op emelten, maar hebben een zwarte kop. Na verpopping komen de muggen eind april tot half mei massaal uit de grond. De gewone rouwvliegen worden vaak tegen de autoruit gedood en kunnen deze dan sterk bevuilen.
Bron: http://nl.Wikipedia.org/wiki/Rouwvlieg

Rouwvliegen kunnen ernstige overlast veroorzaken, daar zij in extreem grote getallen kunnen voorkomen.
Bestrijden heeft in de meester situaties weinig effect, daar er meer bijkomen dan worden afgedood.
De stofzuiger kan uitkomst bieden.

 

Fruitvliegjes vertonen onder bepaalde omstandigheden kannibalistisch gedrag, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als fruitvliegjes in een overbevolkte ruimte leven, hebben ze de neiging om zich te voeden met soortgenoten, ondanks het feit dat de insecten normaal gesproken geen dierlijk materiaal eten.

Uit het gedrag blijkt dat kannibalisme waarschijnlijk een natuurlijke manier is om ondervoeding te voorkomen bij extreme omstandigheden.Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Lausanne in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Voedseltekort

Bij onderzoek in hun laboratorium vielen larven van fruitvliegjes elkaar regelmatig aan als er door overbevolking te weinig voedsel beschikbaar was in hun leefruimte.

Stofjes die vrijkwamen door de verwondingen van de aangevallen larven trokken meer jonge fruitvliegjes aan die van de slachtoffers begonnen te eten. De larven gebruikten de kleine, primitieve hoektanden in hun bek om hun soortgenoten te verorberen.

Opvallend genoeg paste het lichaam van de insecten zich aan naar aanleiding van het bijzondere dieet. Larven die er kannibalistische voedingsgewoontes op nahielden, ontwikkelden al snel meer kleine tanden in hun bek.

Natuurlijk gedrag

De resultaten van de studie tonen aan dat kannibalisme waarschijnlijk zeer natuurlijk gedrag is bij dieren. “Zelfs diersoorten die normaal gesproken absoluut niet carnivoor zijn, gaan vlees eten bij extreme omstandigheden”, verklaren de onderzoekers op BBC News.

“Dit geeft ons een nieuw inzicht in de verschillende eetgewoontes die bij dieren zijn ontstaan in het verleden.”

Aan kannibalistisch gedrag zijn volgens hoofdonderzoeker Roshan Vijendravarma echter ook risico’s verbonden voor dieren. “Ziekteverwekkers worden sneller overgedragen bij het eten van de eigen soort of verwante soorten.”

 

Bron. NU.nl van 1 mei 2013