Alles over vlooien

Algemeen

Van de 50 soorten vlooien die in Nederland voorkomen zijn het meestal kattenvlooien en vogelvlooien  die zich ontwikkelen tot plaagdier. Deze parasitaire insecten hebben zich sterk gespecialiseerd op een bepaalde diersoort, maar zullen bij gebrek aan beter ook het bloed van mensen proberen. Een kattenvlo of vogelvlo kan het bloed van mensen echter niet goed verteren. De vlo kan zich niet meer vermeerderen en zal uiteindelijk verhongeren.

Vlooien zijn buitengewoon hinderlijk; de beet van een vlo lijkt op een muggenbult en gaat na een tijd erg jeuken. Vlooien kunnen goed springen en gaan overal zitten. In de Middeleeuwen brachten besmette rattenvlooien de pest op mensen over. Vandaag de dag brengen vlooien in het Westen geen gevaarlijke ziekten meer over. Honden en katten echter, kunnen door het eten van besmette vlooien wel een lintworm ontwikkelen.

Ctenocephalides_canis_ZSM

Schade

Schade van enige betekenis veroorzaakt door zilvervisjes komt slechts voor wanneer ze in grote aantallen voorkomen. In grote aantallen kunnen ze schade veroorzaken aan o.a. papier, behang, boeken, kleding en synthetisch materiaal.

Wering

Preventieve maatregelen zijn onontbeerlijk. Goede bouwkundige voorzieningen aan de buitenzijde en binnen in de gebouwen bemoeilijken het zilvervisje een goed leefmilieu te vinden. Een lage luchtvochtigheid (50% of lager) is noodzakelijk om het zilvervisje uit te roeien. Dit kan o.a. door het droogstoken van de betreffende ruimten; het ventileren bij droge weersomstandigheden en het verbeteren van de ventilatie in kruipruimtes en kelders. Het dichten van naden en kieren bemoeilijkt verspreiding. Het dient aanbeveling om voorraden levensmiddelen in goed afgesloten bussen te bewaren.

Leefwijze

In huizen en gebouwen die tijdelijk niet worden bewoond kunnen mensen kort na binnenkomst massaal worden aangevallen door kattenvlooien. Als een huis of gebouw is geïnfesteerd met veel vlooienlarven zijn deze, bijvoorbeeld na een vakantie, allemaal verpopt. De larve van de kattenvlo reageert niet alleen op warmte en beweging maar ook op een verhoogde concentratie CO2. De poppen komen allemaal tegelijk uit.

Levenscyclus

Vlooien ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Het vrouwtje legt na elke bloedmaaltijd 3 tot 10 eitjes. De eitjes worden niet op de gastheer gelegd maar willekeurig ergens in de buurt. Afhankelijk van de omstandigheden komen de eitjes binnen enkele weken uit. De larven verpoppen zich bij kamertemperatuur na een week of 3 tot volwassen vlo. Volwassen vlooien worden 1,5 tot 4mm lang en hebben een geel tot zwart, afgeplat lichaam. Ze hebben geen vleugels maar wel goed ontwikkelde springpoten.

Bestrijding van vlooien

Om vlooien te bestrijden behandelen wij naden en kieren met een residueel werkend insecticide. De ruimtes die met dit middel worden behandelt mogen 3 uur niet worden betreden en moeten na afloop goed worden geventileerd. Huisdieren en vissen zijn erg gevoelig voor dit type insecticide. Kleden en kussens uit de katten- en hondenmand moeten zorgvuldig uitgeklopt worden en indien mogelijk op 60°C gewassen worden. Bekleding en tapijt moet grondig worden gezogen. De stofzuigerzak daarna direct weggooien.

Vakantieperiode

In de vakantieperiode gebeurt het veelvuldig dat er vlooienplagen ontstaan in huizen. Wanneer er geen beweging in huis is, bijvoorbeeld wanneer u met vakantie bent, komen de eitjes niet uit, maar zodra er beweging is in het huis komen de eitjes uit en begint de overlast.

Met name wanneer de huisdieren het huis (tijdelijk) verlaten, kan een vlooienplaag ontstaan. Zodra u de deur opent bij terugkomst van vakantie, kunt u besprongen worden door honderden uitgehongerde vlooien, op zoek naar een bloedmaaltijd.
Wat u zelf kunt doen om een vlooienplaag te voorkomen is stofzuigen. Hierbij moet er wel aan gedacht worden om de stofzak na iedere stofzuigbeurt te vervangen.

Ter voorkoming van een vlooienplaag na de zomervakanties kan het zinvol zijn om het huis vooraf, preventief, te behandelen. Hierbij moet ook op plaatsen waar u normaal gesproken niet komt of loopt de behandeling worden uitgevoerd. Hiervoor zijn in de handel middelen verkrijgbaar die u zelf kunt toepasssen. Ook zijn er middelen verkrijgbaar waarmee huisdieren behandeld kunnen worden om vlooien te voorkomen. Volg wel, bij het gebruik van een of meer van deze middelen, te allen tijde de voorschriften van het etiket.