Alles over kakkerlakken
Kakkerlakken bestrijding
Wanneer u in het buitenland op vakantie bent, zeker wanneer het een van de warme landen betreft, zult u ongetwijfeld met kakkerlakken in aanraking zijn gekomen. Ook in Nederland komen kakkerlakken voor. Een aantal daarvan is door de vakantiegangers onbewust in koffers meegereisd naar Nederland. De belangrijkste soort in Nederland is de zogenaamde Duitse Kakkerlak.
Kakkerlakken zijn lichtschuwe insecten. Zij leven in warme, vochtige omgevingen waar voldoende voedsel aanwezig is. Met name keukens mogen zich in de belangstelling van kakkerlakken verheugen. Echter, ook in ziekenhuizen, bejaardentehuizen, restaurants, bakkerijen, overdekte zwembaden en dierentuinen komen kakkerlakken veel voor. Wanneer ze eenmaal binnen zijn verspreiden ze zich gemakkelijk door het gehele gebouw. Een leidingdoorgang of een gat in de voeg van een muur is voldoende.
De ontwikkeling van de Duitse kakkerlak vindt langzaam plaats. Het wijfje draagt de eieren in een eipakket (cocon), dat ca. 30 stuks bevat. Dit draagt ze, afhankelijk van de luchttemperatuur, ongeveer 3-5 weken aan het achterlijf met zich mee voordat zij ze op een willekeurige plaats afzet. Volwassen wijfjes produceren gedurende hun levensduur van ca. een half jaar, gemiddeld 7 eipakketten. Kort na het afzetten van een eipakket komen de vleugelloze larven uit. Zij doorlopen een ontwikkelingsperiode van 1½ maand waarin ze 6 maal vervellen voordat ze volwassen zijn. (Bij temperaturen lager dan 25°C duurt de ontwikkeling langer.) Duitse kakkerlakken prefereren een temperatuur tussen 25 en 32°C en een relatieve luchtvochtigheid van 70% of hoger. Zij zijn gevoelig voor kou; een temperatuur van -4°C gedurende ca. 12 uur, is doorgaans fataal.
Bestrijding van kakkerlakken
Zodra het donker is geworden komen de kakkerlakken tevoorschijn. Dat is het moment waarop zij op zoek gaan naar voedsel. Schade door directe vraat is niet erg groot. Belangrijker is de voedselverontreiniging die ontstaat door de uitwerpselen van kakkerlakken. Hierdoor worden vele bacteriën, en dus ziekten, verspreid. Doordat de beestjes zich niet of nauwelijks laten zien wanneer er licht is worden zij vaak pas opgemerkt als zij in grote aantallen aanwezig zijn. Wanneer dat het geval is volstaat het niet om zelf met een in de handel verkrijgbaar middel een bestrijding uit te voeren, maar is de tussenkomst van een deskundige noodzakelijk.