Alles over bloedluis
Algemeen
Bloedluizen komen in het algemeen voor in kippenhokken. De bloedluis, die ook vogelmijt of kippenbloedmijt genoemd wordt, maakt gebruik van de nesten van wilde of tamme vogels en leeft als parasiet van deze vogels. De bloedluis leeft van het bloed van de vogels. Wanneer zij mensen bijten uit zich dat door ernstige jeuk. Bij kippen veroorzaken zij, wanneer zij in groten getale aanwezig zijn, verzwakking, verminderde ei-productie en zelfs sterfte. Ook kunnen zij bij kippen ziekten overbrengen.
Per dag zet het wijfje van de bloedluis in naden en kieren 3 tot 7 eitjes af. Deze eitjes komen na maximaal 2 dagen uit. Binnen 10 dagen is het volwassen stadium bereikt. De levensduur is ongeveer 8 weken. De mijten verspreiden zich via de vogels, maar kunnen zich ook in (verlaten) vogelnesten ophouden en uiteindelijk een andere bloeddonor opzoeken.
De bloedluis leeft van het bloed van de vogels. Wanneer zij mensen bijten uit zich dat door ernstige jeuk.
Bestrijding van de bloedluis
Bij ernstige hinder dienen de vogel-luismijten bestreden te worden. Daartoe moet eerst de bron worden opgespoord. De bron van vogel-luismijten moet (zoals eerder vermeld) worden gezocht in vogelverblijfplaatsen. Dat kunnen zijn:
- Vogelnesten onder de dakpannen of in dakgoten, op zolder of op de vliering. Nesten die door vogels verlaten zijn, moeten worden opgeruimd. Doe ze met inhoud in plastic zakken en geef ze mee met het huisvuil. Bespuit de omgeving ervan met een daarvoor toegelaten biocide (= bestrijdingsmiddel).
Daarnaast doet u er goed aan om voorzieningen te treffen waardoor voorkomen wordt dat er opnieuw vogels gaan nestelen, bijvoorbeeld met behulp van “proppen” metaalgaas.
- Volières of kooien in huis. Maak de volière of kooi grondig schoon en kit alle naden en kieren dicht. Let op de aanhechtingen van de zitstokken! Behandel de kooi daarna met een voor dat doel toegelaten middel.