Alles over klustervliegen

Algemeen

De klustervlieg lijkt veel op de kamervlieg , maar is iets langer (8mm). Hij is grijs met goud kleurige haren.

De kluster vlieg heeft een volledige gedaanteverwisseling. De ontwikkeling van ei tot volwassenen gebeurd buiten. De klustervliegen komen in het najaar in grote getallen gebouwen binnen om een over winterplaats te zoeken (vaak in spouwmuren en onder dak op zolder). De eitjes worden afgezet in kieren van de grond en komen na 3 dagen uit (in de zomer)

pexels-thierry-fillieul-1046492

Schade door de klustervlieg

  • Ze zijn zeer hinderlijk wanneer ze in grote getallen in gebouwen rond zwermen.

Preventie tegen de klustervlieg

  • Horren plaatsen, andere openingen in buitenmuur dichten met horrengaas.
  • Achter ventilatieroosters ook horrengaas plaatsen.
  • Naden en kieren goed afdichten (zeker tussen kozijn en muur).
  • De vliegen kunnen ook via dakpannen binnen komen (zeer moeilijk te voorkomen).

Leefwijze

Ze komen vooral voor bij hoger gelegen panden (aan de zijde waar veel zon staat). In het voorjaar wanneer de zon gaat schijnen, worden de klustervliegen actief en kun je ze in grote hoeveelheden in gebouwen aantreffen. Tijdens de eerste warme dagen blijven ze buiten in de buurt van het gebouw waar ze hebben overwinterd. Na enkele weken verlaten ze deze plek.

Levenscyclus

In het najaar vormen de vliegen een zwerm en gaan ze op zoek naar een over winterplaats , denk dan aan spouwmuren, holle bomen en holle/loze ruimtes in panden.

Bestrijding van klustervliegen

Bestrijding van de kustervlieg is zeer lastig. Wanneer verblijfplaats bekend is kan Ongediertebestrijding Zandvliet bestrijden met verschillende middelen, afhankelijk van waar ze zich bevinden. Dode klustervliegen zoveel mogelijk opruimen, anders is weer kans op bv. tapijtkevers.