Alles over bedwantsen
Bedwants bestrijding
De bedwants is een klein parasitair insect dat leeft van het bloed van zoogdieren en mensen. Ze zijn ca. 5mm lang en hebben een bruin of roodbruin afgeplat lijf. Op het achterlijf hebben ze verticale rijen haren waardoor ze gestreept lijken. Achter het halsschild zitten 2 kleine flapjes. Dit zijn restanten van vleugels. Ze kunnen niet vliegen of springen maar des te harder lopen. Bedwantsen produceren een karakteristieke zoete, wasachtige geur uit speciale stinkklieren.
Bedwants of Bedbug
De bedwants of bedbug vroeger ook wel wandluis genoemd, dankt zijn naam aan de plaats waar hij zich het liefst bevindt; in en rond de bedden van mensen. De wantsen worden aangetrokken door lichaamswarmte en de CO2 die wij uitademen. Door zijn afgeplatte lijf kan de bedwants zich in de kleinste kiertjes en spleten ophouden. Zitten ze eenmaal binnen dan beperkt dit insect zich niet tot het bed. Ze houden zich op in kasten, meubels, achter schilderijlijsten, wandcontactdozen en plinten. Hier bevinden zich ook de broedplaatsen. Bedwantsen migreren ook naar naastgelegen kamers.
Overdag verbergen bedwantsen zich, onder meer onder losliggende vloerkleedjes en in spleten en kieren in wanden, vensterbanken en meubels. Ook houden ze zich schuil in bedden (voornamelijk in de omgeving van het hoofdeinde), matrassen, in gordijnen, schoenen en kledingstukken, zelfs in schakelaars en stopcontacten van het elektrisch licht.
Een vrouwtje legt ongeveer 5 a 8 witte eitjes (1mm) per dag. Na een week of 2 verschijnt er uit het eitje een nimf. De transparante, witte nimf vervelt een aantal keren en is na ca. 6 weken volwassen. Een vrouwtje produceert in haar leven ca. 200 eitjes.
De bedwants voedt zich ‘s nachts met ons bloed. Hij heeft een steeksnuit die hij in de huid prikt. In de snuit zitten 2 buisjes; 1 om bloed mee op te zuigen en 1 om verdovings- en antistollingsmiddel toe te dienen. Mensen voelen de prik daardoor niet en het bloed blijft vloeibaar totdat de wants genoeg heeft.
Bestrijding van bedwantsen
Als u in uw woning of bedrijf sporen van bedwantsen heeft aangetroffen is het zaak de kamer(s) meteen te laten behandelen. Laat alle meubels staan om verspreiding te voorkomen. Beddengoed kunt u afvoeren in een goed afgesloten zak en direct wassen op minimaal 60 °C.
We behandelen de besmette ruimtes met een residueel werkende spray. Het bestrijdingsmiddel is schadelijk voor mensen en dieren. Ruimtes die zijn gespoten mogen 3 uur lang niet worden betreden en moeten daarna grondig worden geventileerd. Het residu dat in naden en kieren achterblijft kan niet meer via de ademhaling worden opgenomen. Omdat het middel alleen de bedwantsen doodt en niet de mogelijk achtergebleven eitjes, komen wij na 4 tot 6 weken terug voor inspectie en herhalen de behandeling.
Een andere manier om bedwantsen te bestrijden is door middel van een hittebehandeling. Temperaturen hoger dan 45°C gedurende een half uur, doden alle stadia van de bedwants.
Wij behandelen de besmette plekken met een stoomstraal van 180 graden, gemixt met een op water en alcohol gebaseerde oplossing. Dit doodt zowel de volwassen bedwantsen als de nimfen en de eitjes.
De stoom bereikt makkelijk alle kieren en naden, waardoor ook moeilijk bereikbare plekken snel bedwants-vrij worden gemaakt. Aansluitend brengen wij (indien nodig) een insecticide aan waardoor een dodelijke combinatie ontstaat.