Alles over boktor

Boktor bestrijding

De huisboktor heeft een lichaamslengte van 1 – 2,5 cm lang, de mannetjes zijn gemiddeld wat kleiner.
Bruinzwart van kleur met op de dekschilden twee grijsachtige vlekken. De voelsprieten zijn dun en vrij lang. De wijfjes hebben een legboor die onder de dekschilden uitsteekt. Het vrouwtje heeft een 11-15mm lange legboor aan het achterlijf .

De huisboktor is de grootste houtboorder binnen gebouwen. De huisboktor moet niet verward worden met andere boktorsoorten, die tot de nathoutboorders behoren en o.a. in houtblokken voor open haarden voorkomen. De huisboktor komt in Nederland in het gehele land voor en vooral in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant.

pexels-egor-kamelev-1101214

Schade

Dakconstructies worden vaak aangetast. Dikke balken kunnen binnen enkele jaren nagenoeg geheel verpulverd zijn. Bij grenen wordt alleen het spinthout aangetast en bij vuren wordt ook het kernhout aangetast.

Wering

Loofhout of verduurzaamd naaldhout toepassen.
Binnenkomend naaldhout inspecteren op aanwezigheid van de huisboktor.
bij toepassing van naaldhout, dit zorgvuldig verven of vernissen zodat geen eitjes op het houtoppervlak gelegd kunnen worden.

Leefwijze

De huisboktor tast alleen naaldhout aan, zoals vuren, grenen, dennen en vooral het spinthout. In juni t/m september komen de kevers uit het hout via ovale uitvliegopeningen van 6 – 9 mm en gaan paren. . Op warme zomerdagen kan men zelfs de larven van de huisboktor in het hout horen knagen.

Levenscyclus

Het vrouwtje legt gemiddeld 200 eitjes eitjes in de spleten van het hout. De uit de eitjes komende larven boren zich ter plaatse in het hout en maken daarin boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden en een ovale doorsnede hebben. Het boormeel is cilindrisch van vorm. De larven blijven gemiddeld 4-5 jaar (soms tot 11 jaar) in het hout boren, voordat ze zich verpoppen en als volwassen kevers uit het hout tevoorschijn komen

Bestrijding van de boktor

Een plaagdierbestrijding is een zaak van goede vakkennis en het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen. Bij aantasting door de huisboktor is bestrijding noodzakelijk. Voor een effectieve bestrijding moeten de boorgangen zoveel mogelijk blootgelegd worden. Met een staalborstel moet het boormeel verwijderd worden en het houtwerk moet stofvrij worden gemaakt. Daarna zal het aangetaste hout behandeld worden met een bestrijdingmiddel. Het is belangrijk dat de te behandelen plaatsen, voor aanvang van de behandeling goed bereikbaar worden gemaakt. Na de bestrijdingsactie moet(en) de behandelde ruimte(n) goed geventileerd worden. De bewoner(s) en huisdier(en) mogen daarna, gedurende 48 uur, niet langdurig in de behandelde ruimte(n) verblijven. Eventueel zwak hout dient door de eigenaar vervangen te worden voor verduurzaamd hout.