Alles over houtworm
Algemeen
De grote houtwormkever wordt ook wel bonte knaagkever of doodskloppertje genoemd. In het algemeen wordt loofhout (vooral eiken, iepen en kastanje) en soms grenen aangetast. Vooral het hout van balkeinden en verbindingen wordt aangetast. In maart t/m juni komen de kevers uit het hout via cirkelvormige uitvliegopeningen van 2,5-4 mm en gaan paren, of ze blijven binnen het houtwerk en paren in kraamkamers. Het vrouwtje legt gemiddeld 40 tot 60 eitjes in groepjes van 3-4 stuks. De larve kruipt over het houtoppervlak tot een geschikte plaats is gevonden om het hout in te boren. Dit geschiedt bij voorkeur op enigszins vochtig en door schimmel aangetast hout. De larven blijven gemiddeld 8-10 maanden in het hout zitten voordat ze zich verpoppen en als volwassen kevers uit het hout tevoorschijn komen. In het hout maken ze boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden. Het boormeel is grof en bevat bolvormige deeltjes.
Schade
De grote houtwormkever tast vooral loofhout, zoals eiken, iepen en kastanje aan. Naald- en loofhout in gebouwen kunnen worden aangetast evenals meubelen, beeldhouwwerken, manden, kisten e.d. De aantasting vindt vaak alleen plaats in het spinthout.
Wering
Indien mogelijk verduurzaamd hout toepassen
Binnenkomend hout inspecteren op aanwezigheid van de gewone houtwormkever
Houtwerk verven of vernissen zodat geen eitjes op het houtoppervlak gelegd kunnen worden.
De gewone houtwormkever behoort tot de drooghoutboorders, die gedroogd hout zoals naald- en loofhout zowel binnen als buiten gebouwen aantasten. In mei t/m augustus komen de kevers uit het hout via cirkelvormige uitvliegopeningen van 1-2 mm en gaan paren.
Het vrouwtje legt gemiddeld 2- tot 40 eitjes in de spleten van het hout. De uit de eitjes komende larven boren zich ter plaatse in het hout en maken daarin boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden en een cirkelvormige doorsnede hebben. De boorgangen lopen in alle richtingen, kronkelend door het hout. Onder het aangetaste houtwerk treft men dikwijls hoopjes korrelig boormeel aan. De larven blijven gemiddeld 3 jaar in het hout boren, voordat ze zich verpoppen en als volwassen kevers uit het hout tevoorschijn komen.
Bestrijding van de houtworm
Een plaagdierbestrijding is een zaak van goede vakkennis en het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen. Voor een bestrijding plaats kan vinden dient het aangetaste hout worden geïnspecteerd en beoordeelt op sterkte. Hout van onvoldoende strekte zal moeten worden vervangen door nieuw en verduurzaamt hout. Voor een effectieve bestrijding moet het te behandelen houtwerk vrij zijn van verf, beits e.d. waarna het met een toegelaten bestrijdingsmiddel en een middel tegen schimmels geïmpregneerd zal worden. Dit word gedaan middels houtinjectiepluggen welke plaatselijk worden ingeboord dit vooral bij verbindingen en balkeinden. Verder dienen de houtoppervlakken twee maal rijkelijk ingespoten met het bestrijdingsmiddel. Meubels en kostbare houten voorwerpen kunnen worden ingevroren verhit of behandelt worden in speciale gasinstallaties (CO2)