Alles over papiervisjes

Papiervisjes bestrijding

Het papiervisje komt zeer algemeen in verwarmde gebouwen voor. Echter is dit vaak in geringe aantallen. Het papiervisje wordt snel verward met het zilvervisje die een sterke gelijkenis vertoont. Het is echter van belang dat de juiste soort wordt vastgesteld omdat beide soorten totaal verschillende eisen stellen aan de relatieve luchtvochtigheid van de omgeving waarin ze voorkomen en de bestrijding van deze beide soorten van elkaar verschilt. Het papiervisje prefereert een warme omgeving met een relatieve lagere luchtvochtigheid (rel. vochtigheid 33% en meer). Ze hebben een voorkeur voor een temperatuur van 22 tot 26 graden. Het zijn lichtschuwe dieren die overdag verscholen leven. Zij voeden zich vooral met koolhydraten, zoals zetmeel, vochtige granen en meel, maar vooral ook stijfsel en bepaalde lijmen en synthetisch materiaal. Papiervisjes komen zeer algemeen voor en kunnen op allerlei manieren met producten en materialen in huis gehaald worden. De eitjes worden veelal afgezet van april tot augustus op een daarvoor geschikte voedingsbodem, maar ook wel in naden en kieren. Het wijfje legt de eitjes steeds in kleine aantallen bij elkaar, in totaal tot ca. 150. Bij een temperatuur boven de 22C en een relatieve luchtvochtigheid van 33% en hoger komen de eitjes na z’n 28 dagen uit. Een papiervisje leeft gemiddeld 2 tot 3 jaar.

Ctenolepisma_longicaudata_habitus

Schade

Als papiervisjes in grote aantallen voorkomen (in een droge, warme omgeving), dan kunnen ze aanzienlijke schade veroorzaken aan o.a. zijde, papier, behang, boeken en producten van synthetisch materiaal zoals kleding, wandbedekking e.d. Papiervisjes zijn slecht voor de algehele hygiëne en dienen bestreden te worden.

Wering

Preventieve maatregelen zijn onontbeerlijk. Bij overlast met papiervisjes is het belangrijk dat de temperatuur zo laag mogelijk wordt gehouden. Bij overlast door papiervisjes dient een bestrijding te worden uitgevoerd.

Leefwijze

Het papiervisje prefereert een warme omgeving met een relatieve lagere luchtvochtigheid (rel. vochtigheid 33% en meer). Ze hebben een voorkeur voor een temperatuur van 22 tot 26 graden. Het zijn lichtschuwe dieren die overdag verscholen leven

Levenscyclus

De eitjes worden veelal afgezet van april tot augustus op een daarvoor geschikte voedingsbodem, maar ook wel in naden en kieren. Het wijfje legt de eitjes steeds in kleine aantallen bij elkaar, in totaal tot ca. 150.

Voedsel

Zij voeden zich vooral met koolhydraten, zoals zetmeel, vochtige granen en meel, maar vooral ook stijfsel en bepaalde lijmen en synthetisch materiaal.

Bestrijding van papiervisjes

Het is mogelijk om het gehele pand/ruimte tegen papiervisjes te laten behandelen. Na een grondige inspectie door de bestrijdingsdeskundige in het pand/ruimte worden alle naden en kieren behandeld met een residueel werkend bestrijdingsmiddel. Na een eerste behandeling volgt na 6 tot 8 weken nog een tweede behandeling. Bij geschakelde woningen wordt het ten zeerste aanbevolen om meerdere/alle aaneengesloten woningen te behandelen.