Alles over bijen & hommels

Algemeen

Bijen komen in geheel Nederland voor, meestal zijn dit de zogenaamde honingbijen. Deze honingbijen zijn zeer nuttig voor het bestuiven van planten en cultuurgewassen. Het voedsel van de bij bestaat immers uit stuifmeel en nectar van bloemen. Vliegend van bloem tot bloem zorgen zij voor de bestuiving. Met name het verzamelen van honing is een activiteit waar de mens erg van profiteert.

pexels-pixabay-460961

Het bijenvolk

De koningin zorgt voor het voortbrengen van nageslacht. Als zich voldoende jonge koninginnen in het nest hebben ontwikkeld, verlaat de oude koningin met een gedeelte van het bijenvolk het nest op zoek naar een nieuw onderkomen. Het gehele bijenvolk, met uitzondering van de mannetjes, verblijft gedurende de koude wintermaanden in hun korf/nest. De mannetjes worden in de herfst gedood of de korf uitgejaagd. Het is de periode waarin geen bevruchtingen meer plaatsvinden waardoor de mannetjes overbodig zijn geworden.

Het bijenvolk leeft in kolonies en kan zich op de meest onwaarschijnlijke plekken vestigen. Wanneer u een zwerm aantreft, is het beste dat u kunt doen een imker waarschuwen die dan mogelijk het nest in zijn geheel kan weghalen en verplaatsen. Bijen zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen. Zij zullen zich wel verdedigen wanneer zij worden aangevallen.

Leefwijze

Het bijenvolk leeft in kolonies en kan zich op de meest onwaarschijnlijke plekken vestigen. Wanneer u een zwerm aantreft, is het beste dat u kunt doen een imker waarschuwen die dan mogelijk het nest in zijn geheel kan weghalen en verplaatsen

Levenscyclus

Het gehele bijenvolk, met uitzondering van de mannetjes, verblijft gedurende de koude wintermaanden in hun korf/nest. De mannetjes worden in de herfst gedood of de korf uitgejaagd.

Voedsel

Bijen komen in geheel Nederland voor, meestal zijn dit de zogenaamde honingbijen. Deze honingbijen zijn zeer nuttig voor het bestuiven van planten en cultuurgewassen. Het voedsel van de bij bestaat immers uit stuifmeel en nectar van bloemen.

Bestrijding van bijen & hommels

Vraag Ongediertebestrijding Zandvliet om advies. Wij zullen u dan in contact brengen met een imker.
Voor meer informatie over bovengenoemde of andere plaagdieren kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.