Alles over muggen

Algemeen

In de warme, broeierige zomermaanden, maar zeker ook in het begin van de herfst, worden mensen getreiterd door uiterst brutaal en hinderlijk ongedierte: muggen! In de buitenlucht, op terrassen en balkons zijn muggen uiterst hinderlijk, laat staat wanneer de muggen zich in huis bevinden.

Niet alle muggen zijn hinderlijk voor de mens. Zo is de langpootmug een onschuldige variant. Met name steekmuggen irriteren de mens. Wie kent immers niet de rode bulten op het lichaam na een bezoek door een steekmug, of het hinderlijk rondzoemen van steekmuggen terwijl men probeert te slapen? Daarnaast verspreiden muggen bacteriën met hun bezoekjes.

pexels-iconcom-169357

Overlast van muggen

Bij overlast van muggen in huis kan het zijn dat zich in de kruipruimte onder het huis plassen bevinden. Door de centrale verwarming in huizen wordt ook de ruimte onder het huis verwarmt, waardoor de muggen een optimale omgeving hebben om zich te ontwikkelen. Maar onder het huis is niet de enige plaats waar muggen kunnen volgroeien. Wat dacht u bijvoorbeeld van te nat gehouden potplanten of zelfs de vissenkom?

Leefwijze

Steekmuggen ontwikkelen zich, afhankelijk van de soort, in stilstaand of bewegend water. De larven van de mug hangen onder het wateroppervlak, waar ze zich door middel van een soort ‘snorkel’ van zuurstof voorzien.

Levenscyclus

Als de larven volgroeid zijn vormen zij ‘poppen’ waarna ze enkele dagen later als muggen tevoorschijn komen.

Voedsel

Na het acclimatiseren in de relatief droge omgeving gaan de vrouwtjes op jacht, op zoek naar bloed.

Bestrijding van muggen

Tegenwoordig gebeurt het dat mensen in hun huizen het gehele jaar worden lastig gevallen door muggen. Wanneer het bij een enkele mug blijft is er geen probleem. Een krant of een vliegenmepper doet wonderen. Wanneer u geen vlekken op de muur wilt, kan ook een stofzuiger goede diensten verrichten. Maar wat te doen wanneer er voortdurend tientallen tegelijk in het huis rondcirkelen? Dan wordt het tijd om Ongediertebestrijding Zandvliet in te schakelen.